The Southgates

Jotain hyvää seurasi korona-ajastakin. Vuoden 2021 alkupuolella etäopiskeluaikoina Eeli Rautio, Valle Forsman ja Veikka Hieta päättivät facetime-keskustelussa, että kyllä kasvokkainkin pitää nähdä, että mitä jos lähdettäisiin jammailemaan. Jammailusta syntyi idea oikeasta bändistä ja parin miehistövaihdoksen jälkeen tämä nuoren oululaisten kavereiden bändi oli valmis. Nimi piti vielä keksiä. Kesäkuussa 2021 pelattiin jalkapallon EM-kisoja ja Englanti ja Kroatia otteluennakossa esiteltiin Englannin valmentaja Gareth Southgate – se oli sitten siinä.

Musiikkia alettiin tehdä esikuvien kuten The Smiths, U2, The Stone Roses ja The Cure pohjalta. Southgates soittaa siis Brittihenkistä kitarapoppia Manchesterin suunnalta, mutta siinä on vivahteita niin indiestä kuin jopa psykedeelisestä rockista. Ensimmäinen studiodemo Surroundings julkaistiin Youtubessa tammikuussa 2022. Kun palaute oli positiivista, tahti kiihtyi. Jukka Takalo innostui myös bändistä ja tuottamisen lisäksi auttoi bändiä käänteessä jos toisessakin. Kolmen digisinglen jälkeen oltiin valmiita äänittämään ensimmäistä fyysisessä muodossa ilmestyvää EP:tä. EP julkaistiin Takalon Valassaaret levymerkin ja Hiljaisten Levyjen yhteistyönä.

Desibeli.net (Mika Roth) arvioi EP:n digijulkaisua näin: ”Olisin nostanut menevämmän Cat In a Shoebox -rallin tyrkylle soittolistoille, koska alle kolmeen minuuttiin ahdetussa biisissä kaikki on kohdillaan. Talking Headsin new wave iskeytyy brittiläiseen ysärikitarasoundiin ja lopputulos on jostain upean ja uljaan välitienoilta, ainakin allekirjoittaneen mielestä. Avausraita Sensation Presentation ampuu itsensä taas stonerosesmaiseen kaareen, jonka alla kelpaa ihastella rockin ikuista ja vimmaista voimaa. Kyllähän rockin sanomaa kelpaa levittää näillä harteilla.”